Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

TALER TIL TIDEN


Af Berit Riis Langdahl

Talen er en flere tusind år gammel genre, der allerede i det antikke Grækenland havde stor betydning. Taler spiller nemlig ofte en afgørende samfundsmæssig rolle og anvendes til at præsentere et synspunkt på en afgørende situation eller problemstilling, fx et samfundsmæssigt eller privat vendepunkt. Taler afspejler derfor ofte deres samtid meget tydeligt, og der er typisk et udtalt dialektisk samspil imellem teksten og dens kontekst.

Når markante offentlige personer skriver taler, bliver det også ”taler til tiden”, fordi de giver en aktuel fortolkning af samtiden. Mange taler, som har en mere privat karakter, er også udtryk for deres tid.

I dag er det primært de politiske taler, der har offentlighedens interesse, og talegenren spiller en vigtig rolle i politiske og samfundsmæssige fora.

Den amerikanske præsident Ronald Reagan varslede Berlinmurens fald, da han i en tale i Berlin 12. juni 1987 henvendte sig til den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov og sagde: ”Mister Gorbatjov, tear down this wall!” Situationen viser talegenrens afgørende historiske betydning. Foto: Piero Oliosi, Polaris Images/Polfoto

 

BILLEDER
Ronald Reagan ved Berlinmuren
Piero Oliosi, Polaris Images/Polfoto