Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Kim Leine (f. 1961)

Foto: Sophie Kalckar, Gyldendals Billedbibliotek

Fra den personlige historie til den store, episke roman

Kulturskift er ikke fremmede for Kim Leine og hans forfatterskab. Efter en opvækst i Jehovas Vidner flyttede Leine som 17-årig til Danmark fra Norge, og efter en uddannelse som sygeplejerske arbejdede han 15 år i Grønland. Han debuterede med den autofiktive roman Kalak i 2007, og efter at have udgivet to mindre romaner Valdemarsdag i 2008 og Tunu i 2009 går han over i det helt store format med de to historiske romaner Profeterne fra Evighedsfjorden (2012) og Afgrunden (2015).

Frigørelse og identitetssøgen

Rousseau-citatet "Mennesket er født frit og overalt ligger det i lænker" (1762) gentages flere gange i Profeterne fra Evighedsfjorden. Hovedpersonen, den danske missionspræst Morten Falck, er optaget af, at sætningerne er forbundet med et og ikke et men, "Han gyser hver gang han læser det". Og frigørelse er netop et væsentlig tema i Kim Leines romaner, at finde sin egen vej, sin egen identitet. I Afgrunden er spørgsmålet, om der overhovedet findes en identitet. Afgrunden ligger hverken i krigen, døden eller freden, men i mennesket selv.

Kampen med dæmonerne

Kalak, debutromanen, er en voldsom roman om flugten fra barndommens snævre, stærkt religiøse bygdemiljø i Nordnorge til sin homoseksuelle far i København, hans opgør med denne far, der misbrugte ham seksuelt, flugten til Grønland som sygeplejerske, ægtemand og far, det tiltagende misbrug af sex, stoffer og alkohol, afsluttende med det totale sammenbrud. En roman om at komme overens med sig selv og de indre dæmoner. "Først ved at gøre mit liv til en fortælling kunne jeg komme videre", har han senere udtalt. Otte år efter lyder dedikationen i Afgrunden (2015) "Til Bodil - der har gjort et par dæmoner hjemløse, så de er henvist til at flakke omkring i mine romaner."

Grønland som indre rum

Men Kalak er også en roman om Grønland som stedet, der både er frigørende og destruktivt. Fulgt op af romanerne Tunu (2009), som foregår i et lille isoleret udsted i Østgrønland, hvor alle har noget at kæmpe imod, ikke mindst sig selv og udviklingsromanen Profeterne fra Evighedsfjorden, hvor det grønlandske samfund skildres gennem danske missionærers øjne i 1780’erne.

Krigen drager

Hvad krigen gør ved mennesker, og hvad mennesker gør i krig er de centrale spørgsmål i Afgrunden (2015), allerede udtrykt i begyndelsen af romanen, hvor de to tvillingebrødre Ib og Kaj Gottlieb er på vej som frivillige i Den Finske Borgerkrig (1918): "Jeg tænker tit på hvad den vil gøre ved os, krigen. Hvad jeg vil miste, hvad jeg vil få. Jeg aner det ikke. Men jeg ved at jeg længes efter det." Selv siger Kim Leine i et interview "Jeg synes først og fremmest, at volden er interessant, og så den ekstreme situation, krigen sætter et menneske i. Alt det man kender og er fortrolig med, bliver ophævet. Det er interessant at se, om man stadig kan bevare sin menneskelighed i sådan en ekstrem situation, eller hvad man egentlig bliver forvandlet til."

Hudløst og råt

Allerede ved debuten leverer Leine en realistisk og hudløst ærlig beskrivelse af misbrugerens kvaler. En meget sanselig sprogtone, de fysiske beskrivelser uden omsvøb, et nærmest filmisk billedsprog og den præcise replik bliver kendetegnet for forfatterskabet. Leines foretrukne form er brugen af absolut præsens, der giver læseren en følelse af at være lige dér, hvor det sker.