Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

DEN REALISTISKE NOVELLE - GENRE, TEMAER OG STIL


Af Cecilie Laskie
Jacob Holdt, foto fra USA (2002). Fotografi af mor og datter foran deres hjem i Florida, USA. Jacob Holdt er dansk fotograf og foredragsholder. Han er kendt for sin bog og sit foredrag Amerikanske billeder, hvor han bl.a. på en lang USA-rejse som vagabond i 1970’erne dokumenterer Amerikas sociale spektrum fra Rockefellerfamilien, landarbejderne i Sydstaterne til Harlems slumvrag. Foto: Polfoto

Noveller er typisk korte og koncentrerede fortællinger med et enkelt handlingsforløb og få personer. Det kan måske lyde, som om arbejdet er gjort for os: hurtigt læst, ikke for meget at holde styr på og et tema, der ikke er til at gå fejl af. Men det fantastiske ved noveller er, at de på én gang er overskuelige og samtidig forlanger af os, at vi deltager aktivt, når vi læser.

Det er sjovt, og det er krævende. Tit bliver vi kastet direkte ind i handlingen ved novellens begyndelse, og vi efterlades til sidst i novellen med en åben slutning uden svar. Modsat romanen giver novellen os ikke en række bagvedliggende årsager eller forklaringer. Dem må vi selv finde eller skabe, mens vi læser.

Noget af det, noveller kan, er at zoome ind på det vigtige i vores tilværelse. Det, som er centralt i alle menneskers liv, ligegyldigt hvilken tid vi lever i, for eksempel:

  • Den måde, vi er skruet sammen på – på godt og ondt (psykologisk tema).
  • De sociale forhold, vi lever under – eller overlever på trods af (socialt tema).
  • Den måde, vi kommunikerer med hinanden på. Det, vi siger, og det usagte – det, der står mellem linjerne (minimalistisk stil).