Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Thomas Boberg (f. 1960)


Foto: Adam Morris Philp

Litterært forløb om Africana


Forfatterportræt

Utilpasset i middelklassekulturen

Thomas Boberg debuterede i 1984 med digtsamlingen Hvæsende på mit øjekast. Digtenes jeg plages af en grundliggende utilpassethed, der afstedkommer irritation og rastløshed. Der rettes angreb imod middelklassens materialistiske og på mange måder middelmådige kultur, der sætter sig normdannende igennem i samfundet og resulterer i politisk højredrejning. Men samtidig med, at digtene er kritiske over for omgivelserne, rettes kritikken tilbage mod jeget selv, og jegets forsøg på modkultur ironiseres eller ligefrem udstilles. Dette ses i digtsamlingen Fantombilleder (2014), hvor store eksistentielle emner om tro og kærlighed behandles, men med en spiddende selvironi. Digtenes utilpassethed kan også afstedkomme udlængsel og dermed hjemløshed i verden. Et stort modernistisk tema, der følger Boberg i hele hans forfatterskab.

At variere det velkendte

Bobergs stil er underfundig, syrlig, satirisk og præcis. Ofte brænder enkelte formuleringer eller passager sig fast hos læseren, så man i tankerne vender tilbage til dem og frydes over udsigelsen af noget, man nok kendte, men ikke kunne udtrykke. Humor og kritik er en kendt kombination i litteraturen og lyrikken, og styrken består i på samme tid at levere højt underholdningsniveau og stof til eftertanke.

Hesteædernes verden

Med trilogien om Hesteæderne startede Boberg i 2010 (bind 2 udkom i 2011 og bind 3 i 2015) et omfattende projekt med at fremskrive en dystopisk fremtid. Her er samfundet styret af frygt, kontrol og magtsyge. Boberg behandler og digter videre på konsekvenserne af populisme, racisme, finanskrise og Danmarks krigsdeltagelse til at tegne et mørkt portræt af fremtidens samfund.

Den rejsendes indblik

Boberg har tidligt i livet rejst meget, og fra og med rejsemindebogen Sølvtråden (1996) behandles rejseminder og beretninger ikke kun i digtform, men også som selvstændig genre. Boberg har særligt rejst i og beskrevet Syd- og Mellemamerika og blev i 2000 nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for rejsebogen Americas (1999). 

Boberg har også brugt rejserne til at skrive politisk engagerede beretninger om migranters vilkår i den globaliserede verden. I 2015 skrev han en artikelserie til Dagbladet Information om flygtninges vilkår i Europa samt migrationens konsekvenser på det afrikanske kontinent. 

”Hun er god til at finde steder, jeg er god til at komme på afveje”

I 2019 kommer Africana. Rejseroman, der adskiller sig fra de andre rejsebøger ved at undertitlen skifter fra Rejseminder til Rejseroman.  Nyt er også, at Boberg skifter kontinent, og hvor de tidligere bøger var monologiske har Africana to stemmer, Bobergs og hans kæreste, Rebeccas. Om denne anden stemme siger Boberg ”Det er mere end jeg kunne have drømt om, den kvindelige stemme, der korrigerer og udvider, komplementerer og modsiger. Det har jo ikke været nødvendigt at digte denne stemme, jeg har blot skullet lytte og skrive ned så nøjagtigt som muligt. I det hele taget handler denne bog i ekstrem grad om at se og lytte. Det tror jeg er rejsemetodens essens, se og lytte, være opmærksom, til stede, på pletten.” 

Centralt står konkrete og voldsomme migrant- og backway-historier, som parret oplever på nært hold, og som sætter det at rejse i perspektiv og stiller et stort spørgsmål i romanen: ”Hvornår er man i vestlig forstand borger med papirerne i orden, et menneske, hvornår er man paria, illegal, et umenneske?” 

Det er tematisk et mangesidigt og sansemættet værk – med mange sproglige skift - spændende fra et dokumentarisk 1:1-udtryk til en nærmest hallucineret skrift. 

Læs også interviewet med Thomas Boberg i anledning af udgivelsen af Africana. Rejseroman.