Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Caspar Eric (f.1987)

Foto: Scanpix

Litterært forløb om Min krop er tung af drøm

Læs uddrag fra Min krop er tung af drøm: - Læs interview med Caspar Eric om Min krop er tung af drøm

- Læs forfatterportræt om Michael Strunge

- Se opgaver til Min krop er tung af drøm.

Forfatterportræt

Caspar Eric debuterede i 2014 med digtsamlingen ”7/11”. 

jeg jeg jeg jeg

Hvert digt indledes med et jeg i fed skrift og afsluttes med et opsummerende hashtag, der bliver til et digt i sig selv, fx:
#hvadfuckmenerdumednaturpoesi
#duskaikværebangedeterbareenfilm
#jegkommersåmegettilatsovealeneinat
#atombomberfindes

Digter-jeget registrerer og fortolker sit liv som statusopdateringer - optaget af hvad det jeg helt konkret foretager sig, hvad jeget længes efter, hvordan omverdenen opfatter jeget – med et både humoristisk og selvpinende blik.

Døgnåben hverdag

Titlen "7/11" associerer umiddelbart til døgnåbne 7-Eleven og 9/11, og det er også i det spænd digtene befinder sig. 9/11 står som det helt nære og det absolut fjerne. ”[digt om 9/11 som mest handler om at det er min ekskærestes fødselsdag og at jeg generelt tænker mere på hende end verdenssamfundet hvilket alligevel spejler at der kan være begivenheder som ’at slå op’ der vil føre til at der er følelser som ikke længere virker ok at ha og at det at ’slå op’ kan føles ligesom to tårne der styrter og at intet nogensinde igen bliver det samme]”, citat fra ”Ekstramateriale”, som står sidst i bogen.

#seveneleven#fuckingstiv#fridahilarius#totusindogfjortenforevigt

Caspar Eric skelner tilsyneladende ikke mellem fiktion og privatliv. Et foto af hans tidligere kæreste Frida fylder hele bogens bagside og i et af de første digte står

”jeg sidder bare
og kigger lidt på dig
og du prøver at sige
at der ikke er andre
der kan hedde caspar fx
fordi du gerne vil holde fast i det singulære
og at der ikke er andre
der kommer til at kunne hedde frida”

Og alligevel – for lige så personlig ”7/11” er, lige så tidstypisk er den også som beskrivelse af, hvordan det er at være ung i året 2014, hvor selvfremstillingen naturligt udfolder sig på Twitter, Facebook og tumblr (se Caspar Erics ”dageivoresliv.tumblr.com”) og være ”en person der gerne vil instagrammes foran 7/11 efter en bytur”. Digtene peger således også ud over sig selv.

Nike - sejrsgudinden og sportsmærket

I forbindelse med udgivelsen af 7/11 i 2014 siger Caspar Eric om sine digte, at ”de er en insisteren på at være ærlig, et opgør med ideen om det lykkelige liv, men også løgn, at det er ærligt. At være ærlig er en camouflage. Fx skriver jeg om spasser og handicap som metaforer i stedet for at skrive om det, jeg er: spasser og handicappet. ”

Allerede i 2015 udkommer så Nike, ét sammenhængende langdigt, udformet som et brev til ekskæresten Viktoria, men hvor kæresteformen i virkeligheden er et dække over at lade det private blive et offentligt anliggende. Et mellemværende mellem den handicappede og omverdenens normalitetskrav. Nike begynder således med ordene ”Jeg er så træt af/ at være en idiot/ og endnu mere af ikke/ at måtte være det” og slutter med ”Knus Caspar/ sendt fra min iPad”

Selvmordets avatarer, samfundskritik for fuld smadder

Med sin tredje bog Avatar (2017) angriber Caspar Eric spørgsmålet om lykke og normalitet fra en ny vinkel. Her er depression, fremmedgørelse og selvmord i centrum. Bogen er opdelt i 5 afdelinger, som alle er skrevet med udgangspunkt i autentisk tekst, video eller tale efterladt af en person, der har begået selvmord. Bogen er på den måde et kollektivt værk.

I Avatar arbejder Caspar Eric med tydelige intertekstuelle greb og låner dermed andres stemmer og skriver dem ind i sin karakteristiske langdigtsform. Hvor hans tidligere bøger tog udgangspunkt i det meget personlige, har hans interesse for ærlighed og overskridelse af fiktionen i denne bog krævet nogle avatarer (personaer) at tale igennem.

Selvom Avatar overordnet handler om selvmord, er den et politisk værk. Tonen i værket er forurettet, og digtene drives frem både af sorg og vrede. Bogen er også adresseret til ”dem der giver en fuck” og nægter, at selvmordet alene er et personligt og individuelt ansvar. Avatar er stærkt samfundskritisk og problematiserer den moderne verden, hvor kapitalisme og medier dominerer og efterlader mange med følelser af fremmedgørelse, afmagt og ensomhed.

Alt hvad du har mistet skal du for evigt bære med dig

Digtet ”Den dag du troede du skulle være far / blev der installeret et permanent savn i dig” står på en af de første sider i digtsamlingen Alt hvad du ejer fra 2018 og udtrykker udgangspunktet for digtsamlingens tema: sorgen over en tabt fremtid, om en spontan abort, om familierelationer og forestillingen om tab i dag. ”Hvad har vi lov til at græde over i verden?”, spørger Caspar Eric. 

Min krop er tung af drøm

I 2018 ville Michael Strunge være fyldt 60 år, og Caspar Eric har udvalgt digtene og skrevet efterordet til jubilæumsudgivelsen Min krop er tung af drøm, 2018. Her siger Caspar Eric om Strunge og poesi ”Når kunsten og poesien er bedst, er det dét, den kan hjælpe os til: at udfordre vores idé om, at vi er hovedpersoner i verden og give os mulighed for at være ude af os selv, at være i forbindelse med verden på en anden måde. En sådan poesi er Michael Strunges.”

Læs også interviewet med Caspar Eric i anledning af Strunge-udgivelsen, hvor han bl.a. sammenligner sit eget syn på ”kroppen” og ”selvmordet” med Strunges.