Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Gyrdir Eliasson (f. 1961)

Eksistentialisme i den islandske natur

Gyrdir Eliasson debuterede som lyriker i 1983, men har senere skrevet både romaner og noveller. For novellesamlingen Mellem træerne 2010 blev han tildelt Nordisk Råds Litteraturpris 2011. I alle tre genrer i forfatterskabet spiller den islandske natur en central rolle. Det er her, individet konfronteres med eksistentielle spørgsmål.

Flugten fra samfundet

Det er et kendt fænomen i litteraturen, at hovedpersoner (ofte mænd) opsøger ensomheden i naturen. Livet som borger, der skal indordne sig samfundet, og familiemenneske, der skal påtage sig sin rolle, opleves eksistentielt utilfredsstillende, og naturen kommer til at repræsentere både et frirum og den ægthed, der mangler i tilværelsen. Fænomenet kan ses både i universalromantikkens og naturalismens litteratur. Hos Gyrdir Eliasson er natursynet en form for magisk realisme, og nogle af hans personer bevæger sig bevidst fra samfund mod natur, mens andre balancerer lige på grænsen.

Fiktionen som drøm

Landskaberne er virkelige nok, men oplevelserne befinder sig et sted mellem drøm og virkelighed. Uden nærmere forklaring bryder magien ind, som gerne har elementer fra den islandske forestillingsverden med rødder tilbage i hedenskaben. Drømmens univers muliggøres også i kraft af sproget/fortællingen/fiktionen – en metasproglig pointe, der flere steder skinner igennem forfatterskabet.