Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Khaled Hosseini (f. 1965)

Foto: Robin Skjoldborg, Gyldendals Billedbibliotek

Fra Kabul til USA

Mange vesterlændinges mest privilegerede indblik i afghansk kultur og historie er opnået gennem læsning af Khaled Hosseinis to romaner. Drageløberen fra 2003 blev hurtigt en verdenssucces, og Under en strålende sol fra 2007 følger op på mange af de samme temaer. Hosseini blev født i Kabul, men han tilbragte sine første år i udlandet med familien i Iran, hvor faren var diplomat. Efter Sovjetunionens invasion af Afghanistan i 1980 flyttede familien til USA, hvor Hosseini blev uddannet som læge.

Ære og skam

Begge romaner beskriver udviklingen i Afghanistan over to-tre årtier, og de beskæftiger sig med begreber som ære, racisme, klassekamp, skam, undertrykkelse og smerte. I Drageløberen kommer de to drenge fra hver deres stamme, hazarerne og pashtunere, og man mærker, hvordan det er en hindring for deres venskab. I Under en strålende sol følger vi to piger, og vi får en feministisk vinkel på livsbetingelserne under russisk besættelse, mujahedinerne og talibanerne.

Den store formidler

Hosseini skriver levende og medrivende. En stor del af verdenssuccesen skyldes hans evne til at få læserne til at græde, gyse og næsten mærke hændelserne på deres egen krop. Her er stor patos og detaljerigdom. Som amerikaner har Hosseini den fordel, at han ved, hvordan han skal skrive og formidle sine historier, så de både bliver forstået og giver oplysning i den ikke-arabiske del af verden.