Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Sofi Oksanen (f. 1977)

Politisk fiktion

Sofi Oksanen er halvt finsk, halvt estisk, og hun har i 00´erne skrevet romaner og skuespil med stærke samfundsrelaterede temaer. Det kan være kønspolitiske afsløringer med feministiske pointer eller afsløringer af tilstande i hendes hjemlande i Østersø-regionen, hvor både mennesker og samfund stadig er mærket af de historiske efterdønninger fra Sovjettiden. Både i kunsten og i interviews er forfatterinden kendt for sin konfrontatoriske stil. Hun skrev i 2007 teaterstykket Puhdistus og omskrev det i 2008 til en roman af samme navn (Renselse på dansk 2010), som slog igennem internationalt.

Renselse

To kvinder, Aliide og Zara, fra hver sin generation møder hinanden på en gårdsplads i Estland. De er begge ofre for Sovjettiden: Aliide fordi hun har levet den, Zara fordi hun har været offer for den udbredte ”trafficking” (menneskehandel og tvungen prostitution), som i dag sker fra Øst- mod Vesteuropa som følge af økonomiske forskelle skabt under den kolde krig. Begge kvinder har, som hele Estland og de andre lande i den forhenværende østblok, brug for renselse.

Den triste virkelighed

Særligt i skildringer af Estland under Sovjetunionen er fortællestilen koldt konstaterende og faktuel, uden filter. Det er samfundstilstande, hvor myndigheder er korrupte og brutale, og hvor borgerne er tilsvarende frygtsomme og menneskeligt forkrøblede af fattigdom.