Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Alaa al-Aswany (f. 1957)

Foto: Eamonn McCabe, Scanpix

Tandlægens præcision

Den ægyptiske forfatter Alaa al-Aswany er uddannet tandlæge i Cairo og Chicago. Selvom han er den mest populære og mest sælgende forfatter i Mellemøsten i dag, fortsætter han med at praktisere som tandlæge i Cairo. I 2002 blev hans roman Yacoubians hus et litterært fænomen, og han har fortsat succesen med romanen Chicago i 2007.

Liv og skæbne i Cairo

Alaa al-Aswany skriver kollektivromaner, og i Yacoubians hus følger vi for eksempel alle beboerne i det hus, hvor hans tandlægeklinik ligger. Det er livsnære fortællinger om livet i Cairo, hvor skæbnerne snor sig ind og ud mellem hinanden. På den måde er nobelprisvinderen Naguib Mahfuz det store forbillede. Men forfatterskabet er i sin analyse af forholdet mellem Østen og Vesten også beslægtet med Salman Rushdies romaner.

Realisme og samfundsengagement

Der anvendes realisme i en grad, så flere af de virkelige personer, hvis historier optræder i bøgerne, har klaget over al-Aswanys brug. Han viser Vesten et Mellemøsten, vi ikke kender, og han beskriver, hvordan homoseksualitet og oprør ulmer i krogene. I forbindelse med det arabiske forår var al-Aswany en vigtig debattør, og han var med til at give stemme til hele den ægyptiske befolknings utilfredshed.