Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Vladimir Arsenijević (f. 1965)

Foto: Brian Karmark, Scanpix

Serbisk ungdom

Hvordan var det i de første år af 90’erne for den serbiske ungdom at leve med omvæltninger og erobringskrig? Hvordan var det at gennemleve Natos bombardement af Beograd i 1999? Vladimir Arsenijević giver et bud i en romankreds, som han kalder Den store kloak. Debuten På underste dæk (1994) blev fulgt af Andjela (1997), og i Mexico (2000) får vi forfatterens egen krigs- og rejseskildring fra konflikten i 1999.

Udsatte skæbner i skyggen af regimet

Vladimir Arsenijević skriver antikrigslitteratur, og han er i hele forfatterskabet i opposition til de serbisk-nationalistiske tendenser og til regimets erobringskrig. Han er også en aktiv debattør, men i romanerne udstiller han ungdommens opgivenhed ved blandt andet at skildre et socialt udsat kærlighedspars daglige trummerum med stoffer, usikkerhed og magtesløshed.

Intet forandrer sig

Selv i undtagelsesperioder er ungdommen den samme. Arsenijevićs romaner er skrevet i socialrealismens tradition, og i deres dokumentariske tomgang beskæftiger de sig med udstødte og utilfredse liv, hvor der ikke sker særlig meget. I Mexico bruger han rejseskildringen på overraskende vis, og han benytter effektfulde kontraster, der spejler en mærkværdig virkelighed ved indgangen til det nye årtusinde.