Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Jonas T. Bengtsson (f. 1976)

Foto: Erik Refner, Scanpix

De andre

Debutromanen Aminas breve blev i 2005 belønnet med Debutantprisen på BogForum. Hos Jonas T. Bengtsson gives de udstødte og anderledes en stemme. Aminas breve har en ung skizofren mand som hovedperson. Submarinos (2007) brødre kæmper med misbrug, omsorgssvigt og kriminalitet i København NV, og i Et eventyr fra 2011 er en far og hans søn afsondret fra samfundet efter farens sammenbrud.

Rodløshed, flugt og sammenbrud

Randeksistenserne beskrives sammen med deres randområder, og her giver Bengtsson København NV en stemme, som bydelen ellers kun har fået i Jan Sonnergaards  Radiator (1997). Bengtsson skriver socialrealisme, og han skildrer de utilpassede skæbner med så stor indlevelse, at de bliver forståelige for alle.

Ærlig og vedkommende

Sproget er meget præcist og enkelt, men samtidig benyttes en detaljegrad, der understreger, hvor alvorligt Bengtsson tager sine personer og miljøer. Selvom der tit beskrives voldsomme ting og emner, forbliver sproget ufølende og næsten nøgternt. Hvor Sonnergaards stil er galdefyldt, er Bengtssons version mere hudløs og realistisk. Romanernes struktur er mere kompleks end sproget, og ofte bliver fortidige hændelser afdækket lidt af gangen.