Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Julia Butschkow (f. 1978)

Foto: Sigrid Nygaard, Scanpix

Udforskning af fiktionsgenrer

De første udgivelser var ikke lettilgængelige: f.eks. digtsamlingen Lykkekomplex (debuten i 1997), kortprosasamlingen Så simpelt (1999) og den eksperimenterende roman Lunatia (2004). Sidstnævnte er en incesthistorie bygget op omkring spiralformen som tekstlig og psykologisk struktur og med kun ét punktum – til allersidst. Mere letlæselig er romanen Apropos Opa (2009), der skildrer en ung kvindes opdagelse af, at hendes bedstefar (med samme efternavn som forfatterinden) var én af de ledende nazister bag Holocaust. Novellesamlingen Der er ingen bjerge i Danmark (2011) afrunder foreløbigt udforskningen af fiktionens genrer (også et drama 2001), og her leveres samtidslitteratur med portrætter af almindeligt ualmindelige danskere.

Bestemt af fortiden

Julia Butschkow har altså et bredt litterært repertoire. Men et tema går alligevel igennem forfatterskabet som en rød tråd: fortiden. Både bevidstgjorte og ubevidste påvirkninger fra fortiden bestemmer mennesket, og muligheden for frigørelse fra fortiden er et spørgsmål flere af teksterne rejser.

Less is more

Det startede med lyrik. Og teksterne, også prosaen, bærer stilistisk præg af at være koncentrater, hvor betydning koges ned til ganske få ord, nøje valgt ud og nøje sat sammen. Ofte er effekten en intensivering – less is more. Nogle kalder stilen minimalisme.