Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Jakob Ejersbo (1968-2008)

Foto: Martin Dam Kristensen, Scanpix

Generationer og grupper

Jakob Ejersbo fik opmærksomhed med novellesamlingen Superego (2000), men et egentlig gennembrud med romanen Nordkraft (2003), der handler om en gruppe unge misbrugere på kanten af samfundet. Romanen portrætterer et hjørne af en generation og blev modtaget med jubel som starten på en ny bølge af realisme og store romaner.

Mange stemmer

I Ejersbos romaner klippes der mellem de forskellige personer, der således får stemmer og giver varierede vinkler på samme hændelser. Denne teknik ses helt udfoldet i det omfattende 3-bindsværk om eksildanskere og indfødte i 'Ejersbos Afrika' med titlerne Eksil, Revolution og Liberty. Alle tre bøger blev udgivet posthumt i 2009.

Når realismen rammer

Afrika-trilogiens styrke er kombinationen af det realistiske sprog, de mange stemmer og det fremmedartede miljø. Forfatteren lukker os lige så langt ind under huden på den unge, afrikanske altmuligmand Marcus som på alter-egoet Christian eller den vilde Samantha. Ligestillingen af deres fortællinger og indlevelsen i dem er grænsebrydende og frisættende. Scenen er, som i Nordkraft, sat med stoffer, sex og alt det, der er menneskeligt muligt.