Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Jens Martin Eriksen (f. 1955)

Foto: Susanne Mertz, Gyldendals Billedbibliotek

Krise og krig

Allerede med romandebuten Nani i 1985 undersøger Jens Martin Eriksen individets kredsen om død, sex og sorg. Dette spor følger han i sit forfatterskab, men i det store romanværk Vinter ved daggry (1997) skildrer han en militærmilits’ grusomhed i noget, der minder om det tidligere Jugoslavien. I romanen er geografien anonym, men i 2003 og 2004 udgav han Hadets anatomi og Krigens scenografi (sammen med Frederik Stjernfelt). Her analyseres krigen på Balkan gennem en journalistisk rapporterende og filosofisk bedømmende tilgang, og den vestlige passivitet går ikke ram forbi.

Sindets dybder

Personerne i Eriksens romaner gennemlever personlige kriser, der blotlægges i ærlige psykologiske portrætter. Men kriserne har ofte rod i menneskelige grundvilkår, og med holdepunkt i drifterne og døden knytter forfatterskabet sig til den eksistentialistiske tradition. Med dissekeringen af krigens gru forsøger Eriksen at trænge helt ind i det dæmoniske og onde sind.

Monologer

Uanset om det drejer sig om ungdommelige kriser eller uhyrlige krigsforbrydelser, så forsøger Eriksens forfatterskab at give det ubevidste sprog i en monologisk stil.