Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Anna Friis (f. 1985)

Foto: Kristian Linnemann, Scanpix

Lovende debut

Med debuten Vi er da voksne mennesker (2011) har Anna Friis overbevist anmeldere og læsere om sit talent. Historien foregår på Trøjborg Universitet i Århus og beskriver to studerendes forholdsvis stillestående liv.

Studieårene som et mellemstadie

Titlens påstand, at Vi er da voksne mennesker, har den ironiske pointe, at det at være ”voksen” ikke opstår automatisk – selvom biologisk alder og samfundsnorm måske kræver det. Ungdomslivet belyses som et mellemstadie med dårlig økonomi, forvirring, selviscenesættelse og seksuelle afprøvninger. Temaet knytter an til generelle forhold i vidensamfundet og senmoderniteten, og derved bliver romanen til et stykke samtidslitteratur.

Den usentimentale realisme og det indre menneske

Historien leveres af en neutral, registrerende 3.personsfortæller, overvejende med ydresyn. Effekten er en uforskønnet realistisk fremstilling. Men mellem linjerne – i små detaljer, ved adfærd, replikker og strøtanker, bag fortællerkommentarer samt de sparsomme og skarpe metaforer – træder personernes (triste) indre frem. Fortælleteknikken kan beskrives med begreberne ”showing vs. telling”.