Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Jens Christian Grøndahl (f. 1959)

Foto: Kamilla Bryndum, Gyldendals Billedbibliotek

Fra eksperimenter til den store fortælling

Man mærker, at Jens Christian Grøndahl er uddannet som filminstruktør. Han præcise registrering ligner kameraets. Grøndahl er yderst produktiv, og de første ti år af forfatterskabet fra midt 80’erne til midt 90’erne var eksperimenterende og modernistiske. Derefter kom et mere episk islæt over romanerne, og det blev foldet helt ud i Tavshed i oktober (1996) og Lucca (1998).

Kærlighed og engagement

Jens Christian Grøndahl er aktiv debattør, og han forholder sig også i værkerne til emner som ytringsfrihed og politiske utopier. Men det centrale omdrejningspunkt er kærlighedens vilkår i den moderne verden. Han undersøger de vanskeligheder, der forhindrer to mennesker i at nærme sig hinanden, og han beskriver begæret, skuffelsen, tvivlen og skilsmissen.

En genkendelig og overraskende verden

Forfatterskabet skriver sig ind i den store realistiske tradition, og den registrerende stil udelukker fantastiske udflugter og sproglig himmelflugt. Til gengæld er der stor psykologisk indsigt, og på den måde åbner han også op for det mystiske. Han har sagt, at vi er gåder for hinanden og for os selv, og det standpunkt deler han med sit forbillede Marcel Proust.