Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Durs Grünbein (f. 1962)

Foto: Scanpix

Tysk dannelse

Durs Grünbein er den mest markante digter med østtysk baggrund, og han er i dag en af Tysklands største nulevende poeter. Han fik i 1994 et gennembrud med digtsamlingen Falten und Fallen (Folder og fælder), mens skildringen af bombningerne af Dresden i Porzellan. Poem vom Untergang meiner Stadt (Porcelæn. Poem over min bys undergang) fra 2005 var kontroversiel. På dansk kom et udvalg af Grünbeins digte under titlen Cerebralis i 1996.

Klassicistisk forkærlighed

Der er en udtalt civilisationskritik i Grünbeins værk. Med en solid intellektuel basis i den vestlige litteratur- og kulturarv analyserer han politiske strømninger og klæder tidens individualistiske ideologi af. I kritikken af tidens kultur vender han hele tiden tilbage til vores klassiske storhedstid, og han har udgivet essays med titlen Antikke dispositioner. Han arbejder også med temaet ved at oversætte og aktualisere dramaer fra det klassiske Athen og Rom.

Den væsentlige analyse

Der er en distance i den meget gennemtænkte behandling af de emner, som tages op i forfatterskabet. Refleksionerne er netop cerebrale, og brugen af stramme klassiske former til et voldsomt indhold kan virke provokerende. Yderligere bliver satiren anvendt.

   

OM FORFATTEREN
PORTRÆT AF KUNSTNEREN SOM UNG GRÆNSEHUND