Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Michel Houellebecq (f. 1958)

Foto: Nordfoto, Scanpix

Fransk litteraturs populære enfant terrible de seneste årtier

Mange elsker ham, og lige så mange elsker at hade ham. Siden 1990’erne har han udgivet fem romaner, hvoraf de fleste har været skandaleombruste, men også har forøget hans popularitet – langt ud over Frankrigs grænser. De kendteste er Elementarpartikler (1998) og Platform (2001).

Provokation og blottelse

Romanerne tager f.eks. fat i emner som seksuelle subkulturer, racisme som et faktum og islams mørkeste sider. Og der er intet filter mht. detaljer og beskrivelser. Der kastes samtidig et skær af hykleri over gængs normalitet og gennemsnitsmoral. Det kapitalistiske, vestlige liv og samfund er fyldt med drømme om lykke og fyldt med ulykkelige mennesker. Romanerne er blevet kritiseret for misantropi og kynisme, og det er blevet diskuteret, om de er kommercielle (vil underholde og sælge) eller er seriøse (vil stille spørgsmål).

Det jævne sprogs afsløringer

Sproget er let og ligefremt både mht. vokabularium og sætningskonstruktion. Ved konsekvent at kalde en spade for en spade opstår ironiske pointer, idet læseren bliver bevidstgjort om de omskrivninger, man normalt betjener sig af.