Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Elfriede Jelinek (f. 1946)

Omstridt nobelprisvinder

Få nobelprismodtagere har skilt vandene som Elfriede Jelinek. Da hun blev tildelt prisen i 2004, blev det begrundet med hendes musiske bølgen mellem stemmer og modstemmer i romancer og skuespil, hvor sproglig skarphed afslører absurditeten i samfundets klicheer og deres forkrøblende magt. Men et af komiteens medlemmer trådte tilbage og undsagde forfatterskabet som hvinende og nydelsesløse pornografiske tekster uden kunstnerisk struktur.

Sex og magt

Dobbeltsynet gælder også de to romaner Spillelærerinden fra 1983 og Lyst fra 1989. Her undersøges den underliggende kamp mellem kønnene, og hele samfundsstrukturen fremstår som perverteret. Undertrykkelsen er ofte seksuel, men specielt i Spillelærerinden bliver også familiens destruktive mekanismer dissekeret. Jelinek, der selv er uddannet som organist på Wiens musikkonservatorium, inddrager her mange selvbiografiske træk.

Østrigs revserinde

Både i romanerne og skuespillene anvendes teknikker fra avantgarden, og specielt Jelineks monologer er eksperimenterende. Men hun kombinerer det med en reel samfundskritik, der insisterer på, at Østrig stadigvæk er styret af patriarkalske og fascistiske strukturer.