Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Hans Otto Jørgensen (f. 1953)

Foto: Scanpix

Hjemstavn og eksperimenter

Der er en dobbelthed i Hans Otto Jørgensens forfatterskab. Han bevæger sig mellem det grænsesøgende og det udpræget lokale, og i debutromanen Tårnet fra 1989 er han præget af William Burroughs vildskab. Men hans romaner og noveller knytter ham samtidig til det jyske landskab, og forfatterskabet er i tæt familie med Steen Steensen Blichers og Jens Smærup Sørensens. Der er altid et bevidst og engageret arbejde med selve sproget, og fra 2002-2009 var Jørgensen rektor på Forfatterskolen.

Vi skal alle leve

Om sin personlige poetik har Jørgensen sagt, at der altid er flere mulige forklaringer, flere mulige positioner at indtage. Litteratur handler ikke om andet.” Positionerne har han indtaget i næsten alle genrer, men en fast ramme er landmandslivet og den jyske baggrund. I særdeleshed undersøges det indremissionske liv og den vekselvirkning mellem varme og kulde, der præger dette samfunds mekanismer.

Krav til læseren

Der dyrkes stemninger af pludselig ulykke og truende død, og det erotiske trænger sig også på. Sproget er nærværende og jordbundet. Her er tale om naturalisme, men selvom udtrykket er konkret og fysisk, så slår det fra det ene øjeblik over i det lyrisk-eksperimenterende, det antydende og det drømmende.