Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Jonas Hassen Khemiri (f. 1978)

Svensk indvandrerforfatter

Med debuten Et øje rødt (2003) gør Jonas Hassen Khemiri sig til talerør for gruppen af andengenerations-indvandrere i Sverige og kaster lys over den indre dynamik i integrationsproblemerne. Romanen blev filmatiseret i 2007. Han har siden også skrevet manuskripter og noveller.

Samfundskritik og identitetskrise på flere fronter

Den svenske kultur, ”svenssonerne”, appellerer ikke til hovedpersonen Halim i Et øje rødt, som nærmest oplever det som et overgreb at møde fordomme og blive presset ind i svenskheden af skolesystem med støttepædagog osv. Hans tunesiske far har ellers et stærkt ønske for sønnen om integration. Halim ser sig selv som ”revolutionsperkeren”, ”tankesultanen”, som er bevidst om den integrationsproces, han rulles ind i – og stritter imod. Modstanden er ikke heroisk. Utilpassetheden fremstilles flere steder som en identitetskrise, der handler lige så meget om umoden ungdom som om etnicitet.

Indvandrersvensk som humor og protest

Udover at være morsomt er Halims indvandrersvensk – en blanding af svensk, arabisk (som han heller ikke kan) og fransk – en demonstrativ handling. Ved at fastholde sit splittede sprog fastholder han retten til at være sig selv i al sin splittede identitet.