Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Jan Kjærstad (f. 1953)

Foto: Kristian Sæderup, Scanpix

Det store romanværk

Jan Kjærstad er en af vor tids vigtigste fornyere af romangenren i Norden. Kjærstad debuterede i 1980, og han har skabt et stort og forgrenet romansystem samtidig med, at han har belyst litteraturens rolle gennem flittig essayaktivitet. Helt centralt står romantrilogien Forføreren (1993), Erobreren (1996) og Opdageren (1999), der blev belønnet med Nordisk Råds Litteraturpris i 2001.

Mennesket og kærligheden

Et tilbagevendende spørgsmål i forfatterskabet er: Hvordan hænger et liv sammen? I et miljø, der altid er den moderne norske velfærdsstat, kredser forfatterskabet om universelle eksistentielle problemstillinger. I trilogien er prismen tv-journalisten Jonas Wergeland, og gennem ham behandles menneskets irrationelle passioner og den store kærlighed.

Synsvinkler og upålidelige fortællere

Trilogien er et originalt bud på en ny dannelses- og samtidsroman, og den minutiøse skildring af Wergelands liv kombiner træk fra den eksperimenterende og den mere tilgængelige litteratur. Der spilles med symboler og leges med fortællerrollen i en ramme, som selv den jævne læser kan genkende og spejle sig i.