Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Yijun Li (f. 1972)

Kinesisk prosaist i USA

Kinesiske Yijun Li har siden 1996 boet i USA, hvor hun gør akademisk karriere. Hendes tekster vidner om både stærk forankring i det oprindelige hjemland og om kritiske perspektiver på samme, nu betragtet fra Vestens friere samfund. Hun har foreløbigt udgivet novellesamlingerne A Thousand Years of Good Prayers (2005, endnu ikke oversat til dansk) og Gulddreng, Smaragdpige (2010) samt romanen De hjemløse (2009).

Kina i en brydningstid

I novellesamlingen Gulddreng, Smaragdpige skitseres samfundsforhold i nutidens Kina. Det er en brydningstid præget af sen-industrialisering, opgør med den maoistiske fortid, traditioners sammenstød med moderne livsformer og sociale spændinger mellem samfundsgrupper og -klasser. Der fortælles stærke personlige livshistorier, hvor den individuelle kamp, ensomhed, længsel og resignation på én gang bliver både unik og typisk. Temaernes tyngde giver historierne betydning.

Poetisk og alvorlig

Indadvendthed og fortrængninger hos de personer, der skildres i novellerne, bevirker en stilfærdig følsomhed i sproget, som både kan være knugende og poetisk. Synsvinklen er empatisk, og stillejet følger livshistoriernes alvor.