Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Haruki Murakami (f. 1949)

Foto: Scanpix

Trækopfugle og Kafkakatte

Den japanske forfatter Haruki Murakami har siden 1979 skrevet noveller og romaner, og med hovedværket Trækopfuglens krønike fra 1995 fik han sit internationale gennembrud. Den sky forfatter kommenterer sjældent sin egen produktion, men i Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe (2007), der er en beskrivelse af Murakamis maratonløb, får læseren mellem linjerne indblik i både hans biografi og poetik.

Specifikt japansk?

Udgangspunktet er ofte det hverdagsagtige og almindelige, men ligesom hos David Lynch bliver det brudt af mystiske hændelser og mærkværdige stemninger. Rammen er det moderne Japan, men japanerne ser selv mere Murakami som internationalistisk eksistentialist end som japansk forfatter. Man kommer dybt ind i personernes filosofiske overvejelser og sjælelige kvaler, og fra Trækopfuglens krønike og frem undersøges også mere nationalpolitiske traumer som Anden Verdenskrig og sekten Aum Shinrikyos giftangreb i Tokyo.

Grænselandet

Overgangen mellem det hverdagskendte og ukendte sløres for læseren med den effekt, at man umærkeligt accepterer det realitetsskred, der sker. Murakami mestrer sin egen afart af det fantastiske, og han gør det med et enkelt sprog der vidner om inspiration fra amerikansk modernisme.