Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
Dorthe Nors (f. 1970)
Foto: Polfoto

Sms-stil og røvhulsfilter

Dorthe Nors debuterede i 2001 med romanen Soul og har siden udgivet flere romaner samt novellesamlingen Kantslag fra 2008. Kantslag høstede stor anerkendelse i USA, og det var først herefter, at hun fik sit gennembrud i Danmark. Dorthe Nors undersøger i sit forfatterskab, hvad det vil sige at eksistere. Kærlighed, ensomhed, traumatiske barndomsoplevelser, eksistentiel udvikling og relationer mellem mennesker er nogle af de temaer, hun sætter under lup. I den korte roman Minna mangler et øvelokale (2013) følger vi den unge komponist Minna, der både mangler et øvelokale og et røvhulsfilter (som der står et sted i romanen); og hun mangler at finde sin egen stemme. Så hun må drage ud i den store verden for at finde den. Minna mangler et øvelokale er stilistisk eksperimenterende og består stor set kun af hovedsætninger. Romanen er fyldt med humoristiske og genkendelige situationer, som sms-stilen giver en moderne kant. 

Kort og kontant psykologi mellem linjerne

Kantslag (2008) er navnet på Dorthe Nors’ novellesamling, der ikke er skrevet i hovedsætninger, men som også har en kontant korthed over sig, som titlen antyder. Novellesamlingen har den menneskelige psyke som tema, f.eks. i novellen Mor, mormor og moster Ellen, hvor normalitet og relationer vendes på vrangen i portrættet af en dansk familie, hvis identitet skabes gennem familiefortællingen om en følelsesmæssigt afstumpet mormor. Historien bliver fortalt om og om igen, men den måske største del af fortællingen lever mellem linjerne og i detaljerne, og læseren kommer på arbejde i forsøget på at rede de psykologiske familietråde ud. 

Spejl, skulder, blink – kørekortet som vejen til et nyt liv 

Dorte Nors nyeste roman Spejl, skulder, blink (2016) handler om oversætteren Sonja, der gerne ville have været forfatter. Sonja befinder sig i en overgangssituation, hvor hun er ved at få greb om sit liv, hvilket bl.a. ses ved, at hun er begyndt at tage kørekort. I uddraget, hvor hun er i gang med at skrive et brev til søsteren Kate, forholder hun sig både til sine rødder i provinsen og sit liv i storbyen. Frank, som hun også omtaler, er søsterens mand.

To kortromaner i lyrisk stil

Det var så den vinter (2016) er et samlet tryk af de to kortromaner Dage og Minna mangler et øvelokale. Dage er lyrisk i sit præg, og den handler om at finde ro efter forlist kærlighed. Som titlen ”Dage” antyder, må den kvindelige fortæller herefter tage en dag af gangen, og de opleves af læseren gennem indblik i hovedpersonens lister, der både er en oversigt over hovedpersonens daglige gøremål og et afslørende indblik i hendes følelsesliv.


   

OM FORFATTEREN
MOR, MORMOR OG MOSTER ELLEN
SPEJL, SKULDER, BLINK
INTERVIEW MED DORTHE NORS