Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Octavio Paz (1914-1998)

Foto: Sofie Amalie Klougart, Scanpix

Mexicansk bidrag til verdenslitteraturen i det 20. århundrede

Octavio Paz var hele sit liv en meget synlig kulturpersonlighed som provokatør, debattør og en overgang mexicansk diplomat. Hans største bidrag til litteraturen er hans poesi, og han modtog nobelprisen i 1990.

Realisme og anti-realisme fra 1930’erne

Octavio Paz´ essays og digte henter bl.a. inspiration i to europæiske strømninger i 1930’erne. Den ene strømning er den reflekterede observation af samfund og mennesker, hvor man kritisk stiller spørgsmål til vores måde at leve på. Strømningen er realistisk og ofte politisk, og den genfindes f.eks. i 1930’ernes kulturradikalisme. Den anden strømning – og den ser man tydeligst i hans digtning – tvivler på den menneskelige fornuft og fatteevne og prøver bevidst at overskride den. Strømningen er anti-realistisk og levner plads til spiritualitet, og den genfindes f.eks. i 1930’erne surrealisme. Essayet Den dobbelte flamme (1993) tager fat på kærlighedsbegrebet gennem tiderne og stiller spørgsmål til åndløsheden i dag.

Kærligheden til det fuldendte sprog

Hvis ikke på anden måde, så kan forfatteren stadig skabe fuldendte helheder i sproget. Octavio Paz' poesi er ofte metapoetisk – dvs. handler om sproget og poesien selv.