Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Klaus Rifbjerg (1931-2015)

Foto: Gyldendals Billedbibliotek

En vældig stor frise

Klaus Rifbjerg har udgivet mere end 150 bøger og er en af de mest producerende og alsidige forfattere. Alene i 2014 udgav han tre bøger i tre forskellige genrer, digtsamlingen Fut fut fut, essaysamlingen Blandede bolcher og romanen Idræt.
Udtrykket 'en vældig stor frise – ikke kun om mig selv, men om hele Danmark' bruger hans selv om sine værker i radioudsendelsen Besøgstid på P1. I den enorme mængde af udgivelser har han skrevet om identitet, erindring, seksualitet og rejser og spejler igennem værkerne en lang periode fra besættelsen og i den kolde krig og til velfærdsstatens Danmark.
Rifbjerg var den eneste nulevende forfatter, der i 2005 kom med på listen af de 14 obligatoriske kanonforfattere i dansk i de gymnasiale uddannelser. 

Konfrontation

I digtsamlingen Konfrontation fra 1960 portrætteres det moderne samfund med stemmer, vilde metaforer, kontrastrige ordvalg og splintrede forløb. Samlingen blev programmatisk for periodens modernistiske digte og lagde afstand til hereticanernes symbolske og transcenderende univers. Den konfronterende stil bliver et kendetegn ved Rifbjerg, der ikke holder sig tilbage i debatter, som redaktør og essayist. ”Den kulturradikale enmandshær” og ”Højfornærmeren” er han blevet kaldt.

Erindring og rejser

I erindringsbeskrivelser, hvor følsomme, erotiske og afgørende situationer skrives frem, evner Rifbjerg en fantastisk indlevelse og sproglig kraft. Nysgerrighed og flove retræter fremskrives og bliver spejlbare for læsere – også i senere perioder. Formen indeholder både humor, den karakteristiske direkte stil og sproglig skønhed.

Besat

Klaus Rifbjerg døde fem dage før sin seneste udgivelse Besat. Fortællinger, der udkom den 9. april 2015 på 75-årsdagen for Danmarks besættelse. Den markante udgivelsesdato og den flertydige titel er karakteristisk for Rifbjerg.
Hans død gav en kolossal medieomtale – som den betydningsfulde og markante digter, forfatter og debattør, han var i seks årtier. Suzanne Brøgger ramte noget væsentligt i sin nekrolog: ”Trofast, generøs, stor i slaget, det var Klaus. Dette overskud, denne overflod af sprog og bøger, denne strømmende skrift, med flotheden som impuls... Men der er også en ensomhed i hans bøger. Hos en, der kører fortabt rundt på vejene, uden at finde et blivende sted.”