Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Knud Romer (f. 1960)

Foto: Scanpix

Drømmen om at være forfatter

Litterat, reklamemand, skuespiller, anmelder, tv-vært, forfatter. Via sin lynkarriere i reklamebranchen i 1990’erne skabte Knud Romer sig selv en offentlig figur: reklamemanden som kliché. Det er også den figur, Knud Romer ”spiller” i Lars Von Triers film Idioterne (1998). Mediernes interesse gav Knud Romer mulighed for at realisere sin oprindelige og egentlige drøm om at blive skønlitterær forfatter. Han udgav skæve, useriøse småting som Guide til Københavns offentlige toiletter (2000), men med romanen Den som blinker er bange for døden (2006), kom der en bred læserskare og anerkendelse i form af en række litteraturpriser.

Den som blinker er bange for døden

Fortællingen om forfatterens opvækst i Nykøbing Falster er præget af den dobbelte nationalitet, drengen har i kraft af sin tyske mor og danske far. Temaerne er social marginalisering, dansk nationalisme, fortidens betydning og identitetsmæssig selvforståelse.

Selvbiografisk refleksion

Fortælleren bærer samme navn som forfatteren, men fortælleren nedbryder sin egen troværdighed ved ironi, fantasifulde overdrivelser og patetiske autenticitetsmarkører. Stilen vidner om stor skepsis overfor biografiens projekt – at gengive et levet liv (bio = liv, grafi = skrift).

   

OM FORFATTEREN
DEN SOM BLINKER ER BANGE FOR DØDEN (UDDRAG)