Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Jan Sonnergaard (1963-2016)

Foto: Robin Skjoldborg, Gyldendals Billedbibliotek

Sorte noveller

I 1997 fik Jan Sonnergaard med Radiator en af de mest eftertrykkelige debuter i nyere tid. At der var tale om en novellesamling, gjorde det hele endnu mere bemærkelsesværdigt, og med Sidste søndag i oktober (2000) og Jeg er stadig bange for Casper Michael Petersen (2003) var novelletrilogien fuldendt. I 2009 kom romanen Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom, der i sin tematik og i sin tone ligger i forlængelse af novellerne. I 2013 udkom endnu en novellesamling Otte opbyggelige fortællinger om kærlighed og mad og fremmede byer.

Fordømt ungdom

Menneskerne i det Sonnergaardske univers er grimme, smålige og fulde af fejl. Radiator beskriver randeksistenser, og medierne var hurtige til at introducere begrebet ’Underdanmark’. Nordvest er Sonnergaards svar på Dan Turélls Vangede, og i tilbageblik besøges 80’ernes depressive undergangsstemning og udsigtsløse druk og destruktion.

Samtidsnovellen

Specielt Radiator knytter sig til socialrealismen, mens resten af forfatterskabet breder sig til de øvre samfundslag. Råbet efter den store samtidsroman om 80’erne er blevet udmøntet i den store samtidsnovelle. Sproget er heftigt og bramfrit, og der efterstræbes en puls, der kan matche punkens energi.  Den eneste poetik, der følges, er at gøre op med 90’er minimalismens snævre og æstetiserende poetikker.

   

OM FORFATTEREN
OTTE OPBYGGELIGE FORTÆLLINGER OM KÆRLIGHED OG MAD OG FREMMEDE BYER (UDDRAG)