Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Susan Sontag (1933-2004)

Foto: Kristine Kiilerich, Scanpix

Postmoderne litteraturkritiker

Susan Sontag var en postmoderne litteraturkritiker og forfatter, der brød med både Sigmund Freud og Karl Marx som tolkningsgrundlag i arbejdet med kunst. Hendes kunstsyn er centreret om begrebet “Camp”, der dækker over den kitsch’ede, sansende og erotiske kunst, som ikke er en del af finkulturen.

Camp

Camp-værkerne er i hendes essay "Notes on Camp" beskrevet med en række paragraffer, der tilsammen udgør en indkredsning af ordet og en kunstkritik. Camp er således en verden af værker, der ikke er blevet anerkendt, analyseret og diskuteret, fordi de er sanselige, erotiske, teatralske, humoristiske og måske bare for meget! Sontags arbejde med en anden del af kulturen end den etablerede og elitære er typisk for postmodernismen.

Pop-kunst

Sontag var på linje med kunstnere som Andy Warhol og andre pop-kunstnere, der netop anvendte readymades fra populærkulturen, forstørrede og overdrev deres træk – og udstillede dem på de fine gallerier og museer. Sammenstødet med finkultur og Camp var et kendetegn for perioden, hvor postmodernismens æstetiske positive og legende attitude brød frem.

   

OM FORFATTEREN
MANDEN DER ELSKEDE VULKANER (UDDRAG)