Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Jan Stage (1937-2003)

Foto: Scanpix

Korrespondent i verdens brændpunkter

Jan Stage var den type journalist, der skabte historier i særklasse med sine rejser til verdens brændpunkter, sin vilje til at skaffe sig adgang til områder, personer og oplysninger, samt sin skarpe, kritiske refleksionsevne. Ofte indeholdt reportagerne insider-informationer, og ofte blev emner behandlet med en intelligent tvetydighed, der gjorde læseren bevidst om flere mulige synsvinkler.

Fra idealistisk skribent på venstrefløjen til kritiker af samme

Den tidlige karriere som journalist på DKPs Land og Folk bragte Jan Stage til Cuba, Mellem- og Sydamerika, hvor han fik tætte kontakter til bl.a. Fidel Castro og Che Guevara. Det var iagttagelser på første hånd af socialismens udvikling i den del af verden, der bevirkede hans gradvise afstandtagen til venstrefløjens ideologier og miljøer – også herhjemme. Kritikken blev stadig tydeligere og arbejdsgiverne blev Information, Politiken og Ekstra Bladet. Udover journalistikken skrev Jan Stage politiske essays, krimier og spændingsromaner.

Inspiration fra Hemingway

I læseoplevelsen måtte der gerne være nydelse ved selve teksten og sproget – som hos Hemingway. Stilen er kendetegnet ved en synlig afsender, sansemættede billeder og sproglige punchlines.