Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Nicolaj Stochholm (f. 1966)

Den store digtning

Nicolaj Stochholms lyriske forfatterskab hænger sammen og udvikler sig. Han har fra starten af sin produktion med Biografi (1991) og Sammenfald (1992) arbejdet med langdigtning. Den store form er også tilstede i Femogtyve digte og en drøm (2000), og mange tråde i forfatterskabet samles i Odefabrikanten fra 2011.

Centrum splintres

Det er ikke altid genkendelige rammer, der skrives ud fra i forfatterskabet. Billedmæssigt kan det være vildt og fabulerende, men det tilbagevendende tema er et splittet digter-jeg, der skriver sig ud over sine egne grænser. Med digttitler som ’psykonaut’ (en der rejser i sjælen), ser man, at der her søges eksperimentalt ind mod en kærne bag sprog og bevidsthed. De senere digte er momentvist blevet mere politiske.

Arven fra traditionen

Sproget er flot, voldsomt og meget billedskabende. Både i form og sprog står Stochholm på skuldrene af romantikkens digtere, men her er også spor af modernismen. Fra begge strømninger har Stochholm arvet en tendens til metadigtning, hvor digtet handler om det at digte og stiller spørgsmål til processen.