Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Tomas Tranströmer (f. 1931)

Foto: Scanpix

Nordisk Råds litteraturpris 1989 og nobelprisen i litteratur 2011

Tomas Tranströmers digtning strækker sig fra debuten 17 dikter i 1954 helt frem til 00’erne. Til de betydeligste udgivelser hører Hemligheter på vägen (1958), Den halvfärdiga himlen (1962), För levande och döda (1989 – tildelt Nordisk Råds Litteraturpris) og Sorgegondolen (1996).

Naturen og det indre menneske

Digtenes kulisse er ofte naturomgivelser – og ofte den Stockholmske skærgård – men synsvinklen er den subjektive oplevelse. Fra den synsvinkel opstår glimtvis kontakt til noget, der overskrider naturen og livet. Døden og drømmen om eksistens udover jordelivet bliver derved bagvedliggende temaer i digtene. Der er altså træk af naturmystik som i universalromantikken, men i modsætning til denne er der aldrig nogen sikkerhed – kun en antydning. Usikkerheden er kendetegnende for modernisme.

Knappe, kraftfulde metaforer

Sprogstilen er ikke overlæsset med mange eller store ord, men indeholder en underspillet, fortættet intensitet. Særligt metaforerne er originale og udtryksfulde. Det er i kraft af dem, at der dukker eksistentielle temaer op. De seneste digtsamlinger afprøver ”haiku”-formens korthed.