Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Sonja Vesterholt (f.1945)

Foto: Gyldendal

Et vidnesbyrd fra Sovjettiden

Sonja Vesterholt er født og vokset op i Sovjetunionen og kom til Danmark i 1970. Hun er uddannet i russisk sprog og litteratur fra Leningrads Universitet i 1969 og også kreativ producer fra Den danske Filmskole i 1989. Hun har lavet en række dokumentarfilm, bl.a. Frihed og hvad så? (1993), Om Gud vil – stemmer fra Gaza (1995), Russisk avantgarde (1999) og Olga – Den Sidste Storfyrstinde (2003)  - alle med udgangspunkt i den personlige historie. I 2011 udgav hun sin første bog Hunden er rask. Fortællinger fra mit liv i Sovjet. Den er siden blevet omarbejdet til en monolog, som blev opført på Folketeatret i 2014.

Den lille historie i den store

Hunden er rask. Fortællinger fra mit liv i Sovjet (2011) er erindringer, men mere præcist et stykke vidnesbyrdlitteratur. En personlig beretning om livet som barn og ung under Sovjettiden i 1950’erne og 60’erne med stor sans for den enkelte, men betydningsfulde detalje. Historierne har hele tiden to lag, hvor det personligt oplevede sættes ind i et større perspektiv, både bagud- og fremadrettet. En stadig kredsen om, hvad et totalitært overvågningssamfund gør ved individet. Men samtidig en overskudsskildring, der viser, hvordan livet også kan tackles under vanskelige vilkår.

Mundtlig fortællestil med humoren som drivkraft

Bogens kapitler er afsluttede enkeltepisoder, inspireret af filmgenrens klippeteknik. Den er skrevet i et meget personligt, nærmest mundtligt sprog, karakteriseret ved selvironi og humor. En egen sprogtone, der kobles med autentiske breve, formularer, retsudskrifter og statslige slogans.