Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

Charlotte Weitze (f. 1974)

Foto: Scanpix

Fantastiske historier

Man mærker tydeligt, at Charlotte Weitze er uddannet i folkloristik. Allerede i debuten Skiftning fra 1996 er hendes brug af det overnaturlige, det eventyrlige og det gotiske udtalt, og bogen fik BogForums debutantpris for sin originalitet. Romanen Fandekke (2001) er en udviklingsroman, men ellers vender Weitze konstant tilbage til den fantastiske fortælling, blandt andet i fortællingerne Det Hvide Kvarter fra 2011 og romanen Harzen-sanger fra 2013. 

Hverdagstrummerum og dæmoner

Der arbejdes i forfatterskabet med genkendelige og realistiske miljøer, der passer ind i en nutidig dansk kontekst. Men det gammelkendte brydes af eventyrlige hændelser og stænk af folketro, og det genkendelige univers invaderes af fremmede skabninger på en helt naturlig og troværdig måde. Weitze beskriver livskrisepunkter og overgangsfasen fra barn til voksen, men brugen af de fantastiske elementer sætter beskrivelsen af grundmenneskelige vilkår på spidsen. Inspirationen fra H.C. Andersen er tydelig.

Jordbunden gotik

I brugen af det fantastiske kan det minde om Karen Blixen, men Weitze er både mere moderne og eksplicit fantastisk. Hun laver rammende psykologiske portrætter og bruger et neddæmpet sprog. Brugen af de gotiske greb virker dermed endnu mere overrumplende på læseren.