Log ind
OPSLAGSVÆRKER
DanskLeksikon
Opslagsværk med danskfaglige begreber
PeriodeLeksikon
Opslagsværk over danske litterære perioder
AnalyseLeksikon
Opslagsværk over analytiske begreber og værktøjer
MetodeLeksikon
Opslagsværk over forskellige metodiske tilgange til tekster
Lyrikporten
28 portrætfilm instrueret af Jørgen Leth
Artline
Opslagsværk med kunst fra forskellige tidsperioder
Kunstportalen
Kunstportal med Louisianas kunstsamling
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen

SMSpress

Forlaget SMSpress udgiver SMS-noveller, digte, real time-fortællinger og læserstyrede historier på mobilen skrevet af anerkendte forfattere skrevet til et specifikt medie. Læs mere om SMSpress på deres website smspress.dk.

Samarbejde med forlaget SMSpress

I samarbejde med forlaget SMSpress udvikler vi opgaver til SMS-litteratur i Litteraturportalens forløb. I tilknytning til alle undervisningsforløb om en SMS-novelle kan du som lærer her på portalen finde:

  • PDF af SMS-novellen, så du har overblik over den samlede fortælling, som dine elever modtager på telefonen. Se eksempel her.
  • Skriveguide som SMSpress udleverer til professionelle forfattere, når de skal skrive en SMS-novelle, og som dine elever kan bruge til deres egne SMS-noveller. 
  • Skriveskabelon, som dine elever kan skrive direkte ind i, når de skal skrive en SMS-novelle.

Hvordan køber eller låner jeg en sms-novelle til min klasse?


Køb
SMS-novellerne kan købes ved at skrive direkte til redaktør Kim Baasch fra SMSpress: kb@smspress.dk. Læs mere om hvordan her.

Lån på biblioteket
SMS-novellerne kan også bestilles gratis på dit lokale bibliotek. Eleverne kan online gå ind og låne en SMS-novelle, som bliver sendt til deres mobil. Læs mere om hvordan her.

Kontakt SMSpress
Du er også altid velkommen t il at kontakte SMS-press for spørgsmål og bestilling på tlf.: 3833 4055.

Læs mere om køb og bibliotekslån af SMS-noveller her.

Om SMS-litteratur

SMS-litteratur er en fascinerende genre og fortælleform, da det kompakte format, tidsfaktoren og afsenderen tit spiller en afgørende rolle i fortællingen. Historien folder sig lige så stille ud – besked for besked. Ofte strækker fortællingerne sig over en uge, og forventningens glæde kan blive så stor, at man næsten mærker et sug i maven, når den næste besked kommer.

Man modtager typisk en SMS-novelle som SMS’er, sendt til ens mobil fra hovedpersonerne i historien. Som regel 1-5 beskeder om dagen over en række dage. Nogen gange bliver man en del af historien og skal svare tilbage, andre gange er man en flue på væggen. Alt afhængig af, hvad forfatteren har tænkt, der skal ske. Der er altså ikke tale om almindelige bøger, der er ”klippet op” i SMS’er. Meget af SMS-litteraturen leger på den måde med virkelighedsbegrebet og mobilens muligheder, hvilket gør fortællingerne meget livagtige.

Hvorfor undervise i SMS-noveller?

SMS-novellen er en oplagt hybridgenre at inddrage i danskundervisningen, da det er en genre, som trækker på novellens klassiske genretræk kombineret med nogle klare benspænd bundet op på mobiltelefonen som distributionsmedie. Særlige kendetegn ved sms-novellen er:
  • Formatet er sms-beskeder, dvs. korte dialogbaserede tekster.
  • Tidsfaktoren mellem sms-beskederne spiller en afgørende rolle for fortællingen. 
  • SMS-novellen udspiller sig mellem flere personer med sms’er som kommunikationsform.
Genren er også meget anvendelig til læseudfordrede elever, der får læseoplevelser af høj kvalitet i et kortere tekstformat.
Det er oplagt at inddrage den skriftlige dimension i forbindelse med et undervisningsforløb om en SMS-novelle, hvor eleverne selv skal prøve kræfter med genren eller skrive en skriftlig analyse af en SMS-novelle.

SMS-novellens mange undergenrer

SMS-novellen breder sig over mange forskellige undergenrer. Den klassiske novelle er rigt repræsenteret, men også genrer som fx krimi, gys og horror. SMSpress udgiver også digte, læserstyrede interaktive fortællinger og SMS-fortællinger fra det virkelige liv, fx den historiske SMS-beretning ”Er du ok? En historisk SMS-beretning om angrebet 11. september 2011”. Læs mere om alle SMS-udgivelserne hos SMSpress her

SMS-noveller i Litteraturportalens forløb

Forløbet Den realistiske novelle – genre, temaer og stil indeholder opgaver til analyse af SMS-novellen Huen af Julie Hastrup. Herudover skal eleverne også selv skrive en SMS-novelle direkte i en skabelon udviklet til formålet ud fra SMSpress’ skriveguide.

Download her hele SMS-novellen Huen af Julie Hastrup som PDF, og læs den sammenhængende novelle, som dine elever vil modtage som SMS-beskeder over nogle dage. 

Læs om SMS-novellen Huen af Julie Hastrup her.